FAALİYET RAPORU

Akbank Faaliyet Raporları...

Trendler ve müşteri dinamiklerindeki değişimleri öngörerek, müşterilerinin finansal ihtiyaçlarına özel yeni ürünler ve kanallar geliştiren Akbank ile 1998 yılından beri birlikteyiz. Türk bankacılık sektöründe birçok yeniliği müşterileriyle buluşturan Banka için biz de yenilikçi yaklaşımlarla raporlar ürettik. Uzun soluklu birliktelik neticesinde birbirini fikir ve tasarım olarak tamamlayan rapor serisi oluşturduk.

Bankacılığın geleceğine dair

Yeni nesil bankacılığın adresi Akbank, müşterilerine en mükemmel deneyimi sunmak için çalışıyor.

Yıllardır süregelen rapor formatı çerçevesinde, Banka’nın performansını yansıtırken, müşteri deneyimine dair öne çıkan kavramları yansıttık.

Kurumsal kimlik içinde, bankanın önem verdiği kavramlar gibi, dinamik ama sade, yenilikçi ve insan odaklı bir rapor ürettik.

Kalpten Bir Faaliyet Raporu

Kurulduğu günden bu yana Türkiye'ye gönülden inanan Akbank, ülkemizin en değerli bankası olarak geleceğin Türkiye'sini yaramak için elinden geleni yapmaya devam ediyor.

"Bugüne kadar ne yaptıysak tüm kalbimizle yaptık" diyen Akbank için gönülden bir rapor konsepti doğrultusunda çalışmalara başladık. Ekonomik olduğu kadar sosyal gelişime de önem veren Banka; kültür, sanat, eğitim alanlarında önemli izler bırakmıştı. Bu önemli ve kalıcı izleri kullanarak, Akbank kurumsal kimliği içinde etkileyici bir görsel anlatım dili oluşturduk. Akbank Caz Festivali'nde kullanılan trompet, bir ilkokulun boyandığı fırça, öğrencilere verilen kalem kutusu gibi görseller aslında her şeyi özetliyordu.

Finansal başarıları, Banka'nın sosyal yaşamdaki önemini vurguladığımız konsept sayfalar eşliğinde sunduğumuz rapor, "kalpten" bir kapakla başladı ve özenli bir tasarım performansıyla son buldu.

Başarının, sanatın ve sanatçının yanında...

Türkiye'de çağdaş sanat alanındaki gelişime destek olmayı en büyük sorumluluklardan biri olarak gören Akbank, 2015 yılında önemli bir modern sanat etkinliğine imza atmıştı. Faaliyet raporunu hazırlarken tasarımımızı bu etkinlik çerçevesinde şekillendirecektik.

"ZERO: Geleceğe Geri Sayım Sergisi"ni sanatseverlerle buluşturan Akbank Raporu için, bu serginin tasarım kimliğinde öne çıkan "O" figüründen ilham aldık. Bu figürü fotoğraflar, grafikler ve ayraç sayfa zemininde kullandık. Sergi'ye değer katan bazı çalışmaları, merkezlerine "0" figürünü koyarak rapora ekledik. Her zaman olduğu gibi yine kırmızı rengi ağırlıkta kullandık.

Yenilenme, dinamizm, yaratıcılık, cesaret ve pozitif bakış açısını destekleyen ZERO ruhuyla, Akbank değerlerini örtüştürdüğümüz bir raporla, Banka'nın farkını ortaya koymuş olduk.

Zamanda Yolculuk...

67. yılı geride bırakan Akbank, sadece sektörünün değil Türkiye'nin en değerli markalarından biri olarak gelişimini sürdürüyor. 2014 faaliyet raporunda markanın gücünü yansıtacak bir tasarım üretmemiz gerekiyordu.

70. yaşına yaklaşan bu dev çınarın arşivi iletişim çalışmaları konusunda büyük bir hazine niteliğindeydi. Önemli bazı ilanlar seçilerek rapor tasarımında kullanıldı. Tarihten sayfaların yanına tipografisiyle dikkat çeken mesaj sayfaları oluşturuldu. Bu sayfa tasarımlarıyla okuyucuyu zamanda bir yolculuğa çıkarmak hedeflendi.

Diğer sayfalarda istikrarlı Akbank faaliyet raporu tasarım çizgisi korundu. Nostaljinin önem kazandığı bugünlerde, bu trende uygun bir tarzda farklı bir çalışma üretilmiş oldu. Yılların köklü markasının genç ve modern görünümü özel bir dizaynla pekiştirildi.

Sanatsal bir rapor...

Akbank, toplumsal gelişime yönelik kültür ve sanat projelerini devam ettiriyor.
Banka'nın 65. kuruluş yıldönümü olan 2013 yılının faaliyet raporunda, sponsorluğunu üstlenerek Türkiye'ye getirdikleri Çağdaş sanat dehası Anish Kapoor'un eserlerini kullanmamızı istediler.

Önce eserler seçildi. Rapor, bu büyük sanatçının eserlerine eşlik edebilecek şekilde özenle tasarlandı. Tabii ki her zaman olduğu gibi kurumsal renk olan kırmızıya tasarımın bütününde ağırlık verildi. Eserler, içerik kurgusuna uygun biçimde rapora serpiştirildi.

Akbank'ın 65. yılında estetik açıdan sade ancak etkileyici bir rapor ortaya çıkmış oldu.

Tasarruf bilincine katkı...

Türkiye'yi büyük hedeflere biraz daha yakınlaştırmak için Türkiye gönüllüsü çalışanlarıyla tasarrufun daha da yaygınlaşmasına yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdüren Akbank, 2012 faaliyet raporunda bu çalışmalara güçlü bir vurgu yapmak istedi.

Rakamların hayat verdiği bir sektörde, esas olan rakamların içinin nasıl belirlendiğidir. Bu doğrultuda oluşturulan konsept çerçevesinde Akbank'ı en üst düzeyde temsil eden gönüllülerinin çalışmaları önemli rakamların içinde sunuldu.

Son yıllarda istikrarlı bir kurumsal duruş sergileyen Akbank için, faaliyet raporunda bu duruşa uygun tasarım çizgisi sürdürüldü.

Türkiye ile gönül bağı olan bir banka...

Akbank ekibi kendi içinde faaliyet raporu değerlendirmesini yapmış ve dört temayı öne çıkarmıştı: Müşteri memnuniyeti, inovasyon, gönüllülük ve Anadolu'daki güçlü kökler. Bu dört tema etrafında geliştirilecek fikirler mesajlarını net bir dille aktarmalı, tutarlı ve sıcak bir anlatım benimsemeli ve Akbank'ın temel değerlerini iyi yansıtmalıydı. Yeni fikrin iyi bir isim ve slogana ihtiyacı vardı. Başlığı uzakta aramadık; Anadolu'yla bir bağ kuruyorduk, gönüllülük bağı. Biz bunu daha kapsayıcı ve anlamlı bir ifadeyle Türkiye olarak dile getirdik: Akbank'ın Türkiye ile gönül bağı vardı. Yapılacak tek şey kalmıştı geriye: Akbank çalışanlarının gerçek gönüllülük hikâyelerini derlemek... Öyle de yaptık.

Çağdaş sanatın faaliyet raporunda yansımaları

Kurulduğu günden bu yana sürdürülebilir değer yaratmaya odaklanan Akbank, faaliyetleri, iş süreçleri, gerçekleştirdiği ve desteklediği kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle paydaşlarının ve gelecek nesillerin yasam kalitesini artıran, kalıcı kılan çalışmalara öncülük ediyordu. Bu vizyonla ülkemizde ve küresel platformda yürütülen mücadeleye aktif bir oyuncu olarak katılan Akbank'ı bu kimliğiyle, son zamanlarda oturttuğumuz tasarım şablonumuzun içinde yansıttık.

Çağdaş sanatın faaliyet raporunda yansımaları

Kurulduğu günden bu yana ülkemizin kültür ve sanat yaşamının etkin bir parçası olan Akbank'ın, çağdaş sanatın Türkiye'deki serüveninde de öncü bir role sahip olduğu gerçeğinden yola çıkarak kültür-sanat temalı raporlarımıza devam ettik. İstanbul'da, sanatın kalbinin attığı yerde bulunan Akbank Sanat, 2003 yılından bu yana çağdaş̧ sanat sergilerine ev sahipliği yaparak Türk sanatseverleri yerli ve yabancı sanatçıların yapıtlarıyla buluşturuyordu. Oturmuş tasarım tarzımızın üzerine Akbank Sanat'ta gerçekleştirilen sergilerden bir demet sunduk.

Salvador Dali'yi konuk eden bir rapor tasarımı

Uzun zamandır rapor temalarını sosyal sorumluluk projelerine dayandırdığımız Akbank'ın 60. yılıydı. Akbank 60. yılında da sanata ve sanatçıya verdiği desteği sürdürmüş, Sakıp Sabancı Müzesi'nde düzenlenen sergiyle sürrealizmin öncüsü Salvador Dali'yi Türk sanatseverlerle buluşturmuştu. Bu doğrultuda online, basılı ve cd olarak hazırladığımız rapor tasarımında, sergiye katılan eserlerin detay fotoğraflarına yer verdik. Bu parçalı yapıyı, Banka'nın sosyal sorumluluk projeleri yoluyla oluşturduğu yeni bir bütünü tanımlamak için kullandık. Rapor International Stevie Awards yarışmasında en iyi faaliyet raporu dalında finale kalma başarısını gösterdi.

Çocukların sahnesinden, çocukların gözünden

Kültür-sanat temalı rapor serimizde sıra Akbank Çocuk Tiyatrosu'nun başrolde olduğu çalışma vardı. Perdelerini açtığı ilk günden 2008 yılına kadar 35 yılı geride bırakan Akbank Çocuk Tiyatrosu, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanını dolaştığı Anadolu turneleriyle yüz binlerce çocuğa tiyatronun heyecanını, hüznünü ve keyfini ulaştırmıştı. Konsepti oluştururken çocuk izleyicilere odaklandık ve onların görüşlerini ve hayallerini yansıttık. Banka'nın ilk günkü heyecanını bu şekilde vurgulamış olduk.

Modern bir bankayı modern dansla anlattık

Bir önceki yıl caz müziği temasıyla şekillendirdiğimiz rapordan sonra bu yıl da kültür-sanat alanındaki desteği vurgulayacaktık. "Güç, uyum, denge" öne çıkan kilit kavramlardı. Böyle olunca, Akbank'ı modern dans temasıyla anlatabileceğimizi düşündük. Çünkü Banka, Türkiye'nin modern dans konusundaki gereksinimini ve ilgisini karşılamak amacı ile özel bir kurum tarafından desteklenen ilk modern dans topluluğunu kurmuştu. Özel bir prodüksiyon ve koreografiyle fotoğrafladığımız topluluk sanatçılarını raporumuzda kullandık. Sürdürdüğümüz tasarım dilini daha da farklılaştırıp güçlendirdik.

Başarının caz müziğiyle anlatımı

Akbank, 2006 yılında on beşinci yaşını kutlayan Akbank Caz Festivali ile yerli ve yabancı birçok sanatçıyı cazseverlerle bir araya getirmişti. Türkiye'nin en uzun soluklu çağdaş sanat etkinliklerinden olan festival, raporumuzun teması için çıkış noktamızı oluşturacaktı. "Bankacılıkta yaratıcı yaklaşımlar, özgün enstrümanlar" başlığıyla yola çıktık. Festivalden fotoğraflarla zenginleştirdiğimiz raporda, Banka'nın yenilikçi ve özgün yaklaşımının altını çizdik.

Tarihi değeri olan bir rapor

Sanatsal etkinliklere olduğu kadar tarihi mirasımızın ortaya çıkarılması ve korunması ile ilgili projelere katkı sağlayan Akbank, Uluslararası Nemrut Vakfı ve Amsterdam Üniversitesi tarafından yürütülen Nemrut Koruma Projesi'ne destek veriyordu. Bu çerçevede hem bu özel proje bilgilerini hem de Banka'nın performansını harmanladığımız rapor, estetik bir görsel atmosfere sahip oldu. Sosyal sorumluluk konusundaki duyarlılığı kurumsal yaklaşımla sunduk.

Sanata desteğin faaliyet raporuna yansıması

Akbank sadece kaliteli bankacılık ürün ve hizmetleriyle değil, kültür ve sanat etkinliklerine hak ettiği desteği veren bir banka olarak öne çıkıyordu. 2003 yılında Sakıp Sabancı Müzesi'nde Akbank'ın sponsorluğunda Mediciler'den Savoylar'a Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi Sergisi açılmıştı. Banka'nın kültürlerarası ilişkilerin güçlenmesine ve devamlılığına sağladığı katkıyı anlattığımız raporda yıllık performansı da özgün bir biçimle yansıttık.

Gülümseyen bir faaliyet raporu

2002 yılı faaliyet raporunun odağında Banka'nın bir hizmet felsefesi yer alıyordu. "Müşterilerimizi memnun ettiğimiz ölçüde ortaklarımızın yatırımlarına değer kattığımızın bilincindeyiz" diyen Akbank için memnuniyet odaklı bir konsept oluşturmaya karar verdik. Mutlu insanlara yer verdiğimiz sayfalarla toplamda gülümseyen bir atmosfer oluşturduk.

Hayallerle şekillenen bir gelecek

Yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımla oluşturulan hizmet ve ürünler, gelecek yolunda Akbank'a avantajlar sağlıyor, kurulan hayaller gerçekleşmeye devam ediyordu. Raporumuzda başarı yolunda hayal kurmanın önemini vurgulamayı amaçladık. Söz konusu hayaller olunca tasarımımızı geçmiş raporlara göre biraz daha renklendirdik.

Bankacılığın yenilenen yüzü

Teknoloji hızla değişirken, Akbank bu değişime ayak uydurmak için yenilenmeye ve geleceğe kendisini hazırlamaya devam ediyordu. Değişim ve gelişim yüzlerle anlattığımız raporumuzda, her sayfada devam eden kırmızı çizgi ve bu çizgiden oluşturulan grafikler raporun diğer dikkat çeken tarafıydı.

Hedefleri çok yüksekte olan bir banka için

1998 yılı faaliyet raporunun tasarım çizgilerini devam ettirdiğimiz 1999 yılı çalışmamız, serinin devamı olarak tarihe adını yazdıran havacılık isimlerine odaklanıyordu. Gözü ve hedefleri hep yüksekte olan Akbank'ı özel bir bütünlük içinde dikkat çekici baskı ayrıntılarıyla aktarmayı ve gelecek rapor tasarımlarının sınırlarını çizmeyi sürdürdük.

Liderlik ve öncülük üzerine farklı bir yaklaşım

Uzun soluklu bir birlikteliğin ilk adımı olan 1998 yılı faaliyet raporu, sonrasında gelecek çalışmalar için bir referans noktası olacaktı. Konsept yaklaşım olarak dönemin raporlarından ayrılan çalışmamız, tarihte öncü ve liderliğiyle dikkat çeken isimlere odaklanıyordu. Bu yönüyle Banka'nın vizyonunun altını çizen rapor, baskıda yenilikçi denemelerle de farklılaşıyordu.